LED szalag beépítése konyhabútorba

LED szalag beépítésének előkészülete

A LED szalag beépítése konyhabútorba szükségessé válhat új konyha telepítésénél, illetve ha meglévő konyhapult megvilágítása nem elégséges a konyhai műveletek elvégzésére.

A LED szalag beépítése előtt szükséges átgondolni:

  • a megvilágítástól elvárt teljesítményt (Watt/méter),
  • a megvilágítandó terület nagyságát (hossz),
  • a LED szalag színét (Fehér, RGBW, RGB)
  • és a konyhában rendelkezésre álló villamos rendszerek elhelyezkedését (kapcsolók, fázis).

A LED szalag konyhabútorba történő beépítése bizonyos esetekben házilag is megoldható. Ezzel ellentétben a nem készre szerelt LED szalagok beépítésére villanyszerelő megbízása szükséges.

LED szalag pultmegvilágításként történő beépítéséhez szükségünk van:

  • gyenge-, és erősáramú vezetékre,
  • alumínium rögzítő sínre és fedlapra,
  • transzformátorra,
  • LED szalagra,
  • kapcsólóra,
  • segédanyagokra (WAGO, sorkapocs, cin)

A LED szalag kapcsolható hagyományos kapcsolóval, húzókapcsolóval, okos kapcsolóval és fokozat szabályozó dimmer beépítésével. Az alábbi képen látható egy az általam készített konyhapult LED világítás anyag szükséglete. 

LED szalag beépítésének alkatrészei

LED szalag beépítésének alkatrészei

LED szalag telepítés


Transzformátor kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a beépítendő LED teljesítmény értékét a becsült beépítési hossz függvényében. A mindenkori teljesítmény biztosítása érdekében az 5 méternél hosszabb LED szalagok táplálása két oldalról szükséges. A LED szalag hátoldalán ragasztó csík található, amit az alumínium profilba ragaszthatunk. Erre azért van szükség, mert az alumínium a LED működése során keletkező hőt elvezeti, így nem fogunk azzal szembesülni, hogy a hő hatására a ragasztócsík elválik a felülettől. 
LED szalag beépítése során szükség lehet annak rövidítésére és toldására. Mivel a LED szalag megfelelő helyen vágható és pákával össze is forrasztható, így az igényeinknek megfelelően alakíthatjuk, kanyarodhatunk vele, más helyen kiállhatunk ugyanazzal az áramkörrel. 
Az alábbi képen látható, ahogy egy modulokból felépülő polcrendszerbe miként lehet LED blokkokat beépíteni.

LED szalag beépítése konyhában
LED szalag beépítése


A LED szalag beépítésénél a biztonsági szempontok mellett az esztétika figyelembevétele is rendkívül fontos. Kell gondoskodni a vezetékek elrejtéséről a trafó elhatárolásáról. Az elkészült LED világítás a konyhai tevékenységek minőségi javulását hozza. A LED rendszerek alacsony fogyasztása miatt azonos villany költség mellett magasabb fényerőt érhetünk el, vagy csökkentett fényerő mellett költséget takaríthatunk meg. Alábbi képen látható az elkészült világítás, ami 28 Watt/méter teljesítménnyel fényárba hozza a korábban árnyékos konyhát.

Konyhai LED világítás készen
Kész konyhai LED világítás

Kérem amennyiben igénye merülne föl LED világítás telepítésével kapcsolatban bizalommal forduljon hozzám.