Fi relé beépítése – Biztonságnövelő szerelések

A Fi relé beépítése azért lehet szükséges, mert biztonsági kiegészítő eszközként a védőföldelés alkalmazásán túlmenően életvédelmi funkciókat lát el. Működését tekintve a relé a rendszerben folyó áram bemenő és kimenő ágán végez összehasonlítást. Ha az eredmény nem egyező megszünteti az áram útját a vezetékben, másképpen fogalamazva a Fi relé lecsap. A FI relé beépítése történhet az egész épületre kiterjedően (egy eszköz), vagy az épület szintjei között különválasztva (több eszköz). Az alábbiakban képekkel illusztrálva mutatok be egy biztonságnövelő rendszer átalakítást egy meglévő áram hálózaton, amely az alábbi eszközök beépítésével és cseréjével valósulnak meg:

-kismegszakítók
-Fi relé
-kültéri IP44 dugalj
-biztonsági dugaljvédők

Fi relé beépítése mellett, biztosítótábla felújításához felhasznált eszközök és IP44 es konnektor és biztonsági dugaljvédő látható a képen
Biztonsági felújításhoz használt eszközök

Fi relé és kismegszakitók beszerlése

A fenti képen láthatók a biztonsági felújításhoz felhasznált alkatrészek. A biztonsági felújítással köztük a Fi relé beépítésével az ingatlan és a vezetékrendszer megóvása mellett az áram okozta személyi sérülések elkerülését szeretnénk megvalósítani.

A képen látható a fi relé beépítése és a B karakterisztikájú kismegszakítók elhelyezése
Biztosíték tábla szétszedése, a Fi relé beépítése, majd a kismegszakítók elhelyezése

A szerelési folyamat a korábbi biztosíték tábla kismegszakítóinak eltávolításával kezdődik, melyet természetesen az áramtalanítás és annak állapot ellenőrzése előz meg. A kiürített biztosító tábla újraépítésének első mozzanata a FI relé elhelyezése, melyen a megfelelő vezetékek átvezetését követően elkezdhetjük a kismegszakítók beépítését. A sínre történő elhelyezést követően a kismegszakítót összekötjük a fésűs sínnel és bekötjük az áramkörök kimenő fázisait. Ezt a folyamatot kívántam bemutatni a fenti kép illusztrációval.

„Táblaépítés menete”

Biztonsági dugaljvédők elhelyezése

Továbbiakban következik egy a szakember nélkül is megvalósítható biztonság növelő szerelés, a biztonsági konnektorvédő elhelyezése. A konnektorvédőt az alábbi képen látható mozdulattal pattintsuk be a már felszerelt dugalj házába. Fontos kiemelni, hogy gyermek érkezésekor nem szabad sajnálni az időt a teljes ingatlanunk dugalj védelmének megvalósításától.

A képen látható a megvásárolt biztonsági dugaljvédők bepattintása
konnektorvédők elhelyezése

Dugalj cseréje szigetelt IP44 típusra

Kültéren régebbi építményeknél találhatunk még alacsony nedvesség védelemmel ellátott konnektorokat. A biztonságvédelmi beruházásunk harmadik mozzanata az ilyen típusú kültéri dugaljak cserélje fedővel ellátott szigetelt IP44-es típusra. Ennek szerelését az alábbi képpel illusztrálom.

A képen látható az elhasználódott kültéri konnektor IP44-es szigetelt dugaljra történő cseréje.
Régi konnektor áramtalanítása, szétszedése. Új szigetelt dugalj elhelyezése.

További villanyszereléssel kapcsolatos lehetőségekért ajánlom figyelmébe a kapcsolódó villanyszerelési munkák szolgáltatás oldalamat.