Ezermester kihívás

Egy közeli ismerősöm megkért arra, hogy a házában elkészített betonlépcső burkolásáról és és hozzá illő korlát elkészítéséről gondoskodjak. Bár a munka jóval nagyobb kaliberű volt, mint az általános ezermester tevékenységek, a benne rejlő kihívás miatt elfogadtam a felkérést. A munka sok szakágat felölelő tevékenység volt, ezért valódi kihívást jelentett számomra. Munkálatok az alábbi szakaszokből tevődtek össze:


Hegesztés, fémmunka, asztalos munka:


A megfelelő biztonság fenntartása érdekében a munkálatokat a korlát elkészítésével kezdtem. Ehhez zártszelvényt és vashuzalt használtam és bükkfa kapaszkodó került a korlát tetejére süllyesztett módon, horonnyal ellátva.

A kép a munka első fázisa a korlát elkészítését és elhelyezését mutatja.
Korlát elkészítése

Kőműves munka, burkolás és festés :


A munkálatok következő lépése a lépcső magasságok kimérése volt. Azt tapasztaltam, hogy a beton lépcső többféle eltérést tartalmazott, miszerint a lépcsőfokok nem voltak azonos magasak, nem voltak vízszintben és a belépés mélységei sem voltak azonosak. Mérést követően a szükséges véséseket elvégezve élvédő beágyazásával állítottam be a megfelelő lépcső szinteket. A homlokfelületet vakoltam és glettel láttam el. A lépcső vízszintes felületeit padlopon önterülő aljzatkiegyenlítővel öntöttem ki, hogy tökéletes felületet biztosítsak a rákerülő falap ragasztáshoz. A lépcső homloklap felületeit többszöri glettelését követően csiszoltam és alapoztam, majd nagy teherbírású és mosható trikula feelings extra durable festéket hordtam fel rá, hogy az igénybe vett felület tartós és fehér maradhasson.

A kép a lépcsőfokok kialakítását mutatja gletteléssel és aljzatkiegyenlítővel.
Lépcsőfokok kialakítása, glettelés, padloponozás

Asztalos munka és burkolás:


Ezt követte az asztalos munka, mikor is 400 x 60 cm hossztoldott tölgy falapokból megfelelő lépcső lapokat kellett leszabnom. A lépcsőlapok pontos leszabásához karton lapból sablonokat készítettem.

A képen a tervezés fázisa látható. Lépcsőterv sablonokkal.
Sablonok alkalmazása lépcsőlap méretezéshez

A sablonok fa lapra történő ragasztását követően körfűrésszel vágtam le a lapokat, melyeket simára csiszoltam és nagy teherbírású parketta lakkal láttam el. Ezt követte a burkolás folyamata, mikor is csökkentett tágulású purhab szerelő ragasztóval helyeztem fel a lépcső lapokat a megfelelő lépcsőfokokra, majd a lépcső és a lépcsőlap közötti réseket szilikonnal tömítettem a megfelelő takaríthatóság érdekében.

Ez az ezermester feladat valódi kihívás volt, mely sok időt és energiát igényelt, azonban a végeredmény egyértelműen visszaigazolta, hogy az aprólékos és precíz munka meghozta a kívánt eredményt.

Képen a tölgyfa lappal burkolt lépcső látható
Kész lépcső

A munkálatok során felhasznált szerszámok:

  • hegesztőgép
  • sarokcsiszoló
  • gérvágó fűrész
  • körfűrész
  • szalag-, és rezgőcsiszoló
  • felsőmaró